Πανδημία 2020 και προφύλαξη SARS COVID-19
Δεκέμβριος 2019! Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 115 χώρες σε όλο τον κόσμο (έως τώρα). Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Από την Κατερίνα Πετάνη
Ιατρός- Βιοπαθολόγος
Τι είναι ο Κορωνοϊός;
Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν , συνήθως, ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους , μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπανιότερα ένας κορωνoϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει στους ανθρώπους , κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν. Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού αποτελεί το λόγο που έχει προκληθεί παγκόσμιος συναγερμός και ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.
Πως μεταδίδεται όμως ο κορωνοϊός;
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημερών) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, ένας ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα – συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία παρουσιάζουν κυρίως πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.
Σημαντικό στοιχείο για την πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 αποτελεί η γνώση της περιόδου μεταδοτικότητας του ιού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infection.
Μεταδοτικότητα κορονοϊού: Πόσο διαρκεί;
Σε 5 μελέτες, ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 ήταν δυνατό να ανιχνευτεί μέχρι την 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε άλλες 5 μελέτες, η ανίχνευση του SARS-CoV-2 ήταν δυνατή πέρα από τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων μόλις στο 3% των ασθενών. Στις άλλες 3 μελέτες συμπεριλήφθησαν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός SARS-CoV-2 απομονώθηκε έως και 32 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε δύο μελέτες που συμπεριέλαβαν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κατέστη δυνατή η απομόνωση του SARS-CoV-2 μέχρι και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συνοπτικά, οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ήπιας και μέτριας βαρύτητας πιθανότατα δεν είναι μεταδοτικοί μετά την 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ασθενείς με σοβαρή νόσο καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ (l) συστήνει τα ακόλουθα:
- Εν γένει για άτομα με λοίμωξη COVID-19, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν γενικά να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα συμπτώματα βαίνουν βελτιούμενα. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και όσοι εμφάνισαν σοβαρή νόσο θα πρέπει να αξιολογούνται από τους θεράποντες ιατρούς.
- Για άτομα που δε θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα, η απομόνωση και λοιπές προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ RT-PCR για SARS-CoV-2 RNA (COVID-19 τεστ).
Δυνητική προφύλαξη από τον SARS COVID-19
Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πολυάριθμα πρωτόκολλα φαρμακευτικά κυκλοφορούν. Εμείς στο Υγιεία Διαγνωστικό Κέντρο www.ygeia-petani.gr προτείνουμε το παρακάτω που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ σχήμα:
Βιταμίνη D, Β οικογένεια, C, ψευδάργυρος, μελατονίνη, κερκετίνη.
Η λήψη μπορεί εν μέρει να γίνει ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ συνδυαστικά με φυσικούς τρόπους απορρόφησης βιταμίνης D3 που είναι ο ήλιος κυρίως στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα, αλλά και συμπληρωματικά δίσκια. Οι τροφές που περιλαμβάνουν τις βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό μας είναι:
1.Βιταμίνη C: Πιπεριά ωμή Κόκκινη , Κίτρινη, Πράσινη, Ακτινίδιο, Πορτοκάλι > Μανταρίνι > Γκρέιπφρουτ, Σπανάκι ωμό, Λάχανο ωμό, Ανανάς
2.Ψευδάργυρος: Σησάμι, Πασατέμπος, Κουκουναρόσπορος, Βρώμη
3.Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β12: φασόλια μαύρα, φακές, ρεβίθια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι, βρώμη, μανιτάρια , παντζάρια, πλήρες ψωμί & δημητριακά, γιαούρτι, αυγό, τόνος
4.Μελατονίνη: Μανιτάρια, Φακές, Κρασί κόκκινο, Φασόλια μαύρα, Γκότζι Μπέρι, Χαμομήλι, Φιστίκια
5.Κερκετίνη: Κάππαρη, Χαρουπόμελο, Άνηθος, Κρεμμύδια, Ραδίκια, Σπαράγγια, Μήλα με το φλούδι, Αρόνια, Κράμπερι
Για εκείνους που δεν δύνανται να δώσουν έμφαση στη διατροφή τους συστήνεται λήψη ΜΕ ΔΙΣΚΙΑ.
Προτείνεται:
1.Βιταμίνη C 500 x2/μέρα
2.Ψευδάργυρος 30mg/μέρα
3.Βιταμίνη D 5000 /μέρα
4.Σύμπλεγμα βιταμινών Β 1 δισκίο/μέρα
5.Μελατονίνη 2 mg κάθε βράδυ
6.Κερκετίνη 250 mg/μέρα
* το μαγνήσιο δεν εμφανίζεται πλέον στα πρωτόκολλα