ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ – ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΤι είναι το Εξειδικευμένο Υπερηχογράφημα – Χαρτογράφηση Μαστών;

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Ὑγίεια, πραγματοποιείται Υπερηχογράφημα -Χαρτογράφηση Μαστών, από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο – ακτινοδιαγνώστη μαστού. Κατά την εξέταση γίνεται ανατομική χαρτογράφηση των μαστών, ανά χειρουργική ώρα (12 τμήματα για κάθε μαστό), των μασχαλιαίων κοιλοτήτων και ειδική πανοραμική απεικόνιση των θηλών. Η διάγνωση, γίνεται άμεσα από τον εξειδικευμένο ιατρό  και παρέχεται ψηφιακή εκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί τουλάχιστον 28 εικόνων αναφοράς, όπως και σε ενεργό ψηφιακό δίσκο DVD.

Πώς και πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Για το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα μαστών ισχύουν οι προϋποθέσεις και η προετοιμασία της ψηφιακής μαστογραφίας , δηλαδή :

Προϋποθέσεις – προετοιμασία εξέτασης :

Α. Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση: η εξέταση πραγματοποιείται ιδανικά από την 4η ως την 12η ημέρα του γενετήσιου κύκλου. Ο μαστός είναι ευπίεστος και δεν αναδεικνύονται ψευδή υπερηχογραφικά ευρήματα σε αυτόν.

Β. Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: η εξέταση πραγματοποιείται χωρίς μηνιαίο χρονικό περιορισμό.

Γ. Για όλες τις γυναίκες την ημέρα της εξέτασης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, μονάχα η αποφυγή χρήσης προϊόντων περιποίησης όπως κρέμες σώματος ή αποσμητικά στις μασχάλες και στο στήθος.

Τεχνική εκτέλεσης :

Η γυναίκα, ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι σε ειδική ύπτια εξεταστική θέση 45Ο , που υποδεικνύει ο ακτινοδιαγνώστης μαστού ώστε να υπάρχει απόλυτη ανατομική ταύτιση του κάθε μαστού. Στην περιοχή των μαστών, ο ιατρός εφαρμόζει ειδικό gel, το οποίο βοηθά στην αναπαραγωγή της εικόνας που λαμβάνεται μέσα από ηχητικά κύματα.

Στην συνέχεια μέσω μιας ειδικής κεφαλής υψηλής συχνότητας υπερήχων εξετάζει την περιοχή των μασχαλιαίων κοιλοτήτων, των μαστών και των θηλών με ειδική τεχνική.

Το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα μαστών (χαρτογράφηση), γίνεται:

  1. Σε κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, συμπληρωματικά της ψηφιακής μαστογραφίας και ιδιαίτερα όταν απαιτείται για διαγνωστικούς λόγους.
  2. Σε κάθε νεαρή γυναίκα από 25 έως 40 ετών λόγω επιβαρυμένου ατομικού ή οικογενειακού ιατρικού ιστορικού που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, ή λόγω ενός κλινικού ευρήματος (π.χ ψηλαφητό εύρημα κλινικής εξέτασης στο μαστό) ή λόγω ιδιαίτερης  ένδειξης που καθορίζει ο κλινικός ιατρός που την παρακολουθεί.
  3. Σε άντρες ή μικρά παιδιά υπό ορισμένες κλινικές ενδείξεις για διαγνωστικούς λόγους.

Τι ανιχνεύει το Εξειδικευμένο Υπερηχογράφημα – Χαρτογράφηση Μαστών;

Η υπερηχογραφική χαρτογράφηση των μαστών ανιχνεύει με υψηλής συχνότητας υπερήχους και ειδική τεχνική συμπαγείς και κυστικές βλάβες των μαστών , των μασχαλιαίων κοιλοτήτων και των θηλών.

Η τεχνική δεν αντικαθιστά την ψηφιακή μαστογραφία αλλά την συμπληρώνει προσφέροντας συνδυαστικά διαγνωστική ακρίβεια που κυμαίνεται από 95 έως 97%.Στείλτε μας email Καλέστε μας