Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, αποτελεί τον απεικονιστικό έλεγχος της δομής, του μεγέθους και της αγγείωσης του θυρεοειδούς αδένα. Κατά την εξέταση, διερευνώνται πιθανοί όζοι του θυρεοειδούς και συγκεκριμένα το μέγεθος, το σχήμα, η σύσταση και η ηχογένεια τους. Οι όζοι, είναι μορφώματα στον ιστό του θυρεοειδή Ανευρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες απ’ ότι σε άνδρες και κάποιες φορές είναι ψηλαφητοί ενώ άλλες δεν είναι. Με τα ευρήματα από την συγκεκριμένη εξέταση, ο κλινικός ιατρός καλείται να αποφασίσει αν απαιτείται υπερηχογραφικός επανέλεγχος, FNA παρακέντηση κάποιου όζου ή αν θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Για την πραγματοποίηση της εξέτασης ο ασθενής δεν χρειάζεται να προετοιμαστεί. Η διαδικασία είναι απλή και δεν είναι καθόλου επίπονη. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι ύπτια και τοποθετείται κάτω από τους ώμους του μαξιλαράκι, το οποίο βοηθά στην έκταση του κεφαλιού. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ιατρός και εξετάζεται καλύτερα το σημείο. Στην συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό gel στην κεφαλή του υπερήχου και ο ιατρός εξετάζει το σημείο που βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, που διαρκεί δέκα λεπτά, συστήνεται στον ασθενή να μην μιλάει και να μην καταπίνει.
Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, πραγματοποιείται όταν ο παθολόγος ή ο ενδοκρινολόγος επιθυμούν να διερευνήσουν περαιτέρω την ύπαρξη υπερθυρεοειδισμού, υποθυρεοειδισμού ή θυρεοειδίτιδας ή την ανεύρεση διόγκωσης στο τράχηλο. Συνήθως, οι ενδείξεις που φανερώνουν τέτοιου είδους θέματα είναι: Διαταραχές στις τιμές της ορμόνης TSH