4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

04/02/2021

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για την υγεία μας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε μέσω της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και  εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα κεντρικά συνθήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: “Είμαι … Και Θα…” και “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους μας ακόμη και ουτοπικά θέλουμε να προχωράμε στη ζωή, γιατί η ουτοπία είναι αυτό ακριβώς, σε κάνει να προχωράς, και φέτος η πανδημία με τον covid19  κάνει αυτή την παγκόμια ημέρα πολύ διαφορετική και την μάχη ενάντια στον καρκίνο περισσότερο επιτακτική.

Η λέξη Καρκίνος, αποδίδεται στον Ιπποκράτη που χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Πιο αναλυτικά περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, με την αιτία να βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, απρογραμμάτιστη ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, έως ότου φτάσουμε στην καρκινογένεση.

Ο όγκος και η δημιουργία του δεν είναι είναι πάντα εμφανώς αποδεδειγμένος κάποιες φορές εικάζεται και ακόμη περισσοτερες διερευνάται. Βέβαιο είναι ότι είναι πολυπαραγοντική και η προέλευση και η δημιουργία του.  Έως σήμερα έχουν συσχετισθεί γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, διαιτητικοί, λοιμώξεις, φύλο, ηλιακή έκθεση, ηλικία, έκθεση σε ακτινοβολία αλλά και πλήθος χημικών παραγόντων στα πλαίσια φαρμακευτικής ή επαγγελματικής έκθεσης. Την προελευσή του μπορούμε ακόμη να τη συνδέσουμε με την περιβαλλοντική ατμοσφαιρική έκθεση, γεωγραφική κατανομή και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Το 2018 διαπιστώθηακν 18.000.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου, παγκοσμίως (440 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 άνδρες και γυναίκες ανά έτος).

Οι συχνότεροι τύποι καρίνου είναι: Καρκίνος πνεύμονα – Καρκίνος μαστού – Καρκίνος εντέρου – Καρκίνος προστάτη και αντιστοιχούν στο 40% όλων των κακόηθων νεοπλασμάτων παγκοσμίως. Η πρόβλεψη για το 2040 είναι 27.500.000 νέες διαγνώσεις ανά έτος. Τα τελευταία χρόνια η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν. Πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς γι αυτό και λέμε ότι το διαγνωστικό μέρος αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό μέρος της πρόληψης! Κι αν σαν λέξη ο Καρκίνος μας τρομάζει όλους, πάσχοντες, οικείους και ευρύτερο περιβάλλον η σωστή διαγνωστική αντιμετώπιση προλαμβάνει και σώζει ζωές!

Με την ευχή να πάψει αυτός ο αγώνας να είναι άνισος.

Αικατερίνη Πετάνη
Ιατρός-Βιοπαθολόγος





Στείλτε μας email Καλέστε μας