ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΝΕΦΡΩΝΤι είναι το υπερηχογράφημα νεφρών;

Το υπερηχογράφημα νεφρών, αποτελεί διαγνωστική εξέταση κατά την οποία πραγματοποιείται απεικονιστικός έλεγχος της δομής, του μεγέθους και του πάχους φλοιού των  νεφρών, του πυελοκαλυκικού συστήματος και των ουρητήρων. Παράλληλα, γίνεται εκτίμηση της αγγείωσης. Η συγκεκριμένη εξέταση, γίνεται προς διερεύνηση πιθανής παθολογίας των νεφρών και δεν είναι καθόλου επίπονη.

Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα νεφρών;

Η διεξαγωγή του υπερήχου νεφρών, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από τον ασθενή και ο χρόνος που χρειάζεται ο ιατρός για να την ολοκληρώσει, δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά. Το μόνο που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι να έχετε ουρήσει πριν την εξέταση. Ο ασθενής ξαπλώνει  στο εξεταστικό κρεβάτι και ο ιατρός εφαρμόζει ένα ειδικό gel στην περιοχή της κοιλιάς και εφαρμόζει την κεφαλή του υπερήχου στα σημεία της κοιλιάς που πρέπει να εξεταστούν. Η εξέταση δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται το υπερηχογράφημα νεφρών;

Ο ιατρός συνήθως προτρέπει τον ασθενή να προχωρήσει σε υπερηχογράφημα νεφρών, όταν υπάρχουν οι παρακάτω ενδείξεις:

  • Κολικοειδής πόνος νεφρού
  • Ουρολοιμώξεις
  • Κυστίτιδες
  • Αιματουρία
  • Κακώσεις των νεφρών
  • Διαδερμική νεφροστομία

Τι διάγνωση μπορεί να προκύψει από το υπερηχογράφημα νεφρών;

Από το υπερηχογράφημα νεφρών, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την παθολογική κατάσταση του ασθενούς. Η διάγνωση που μπορεί να προκύψει αφορά κυρίως τα παρακάτω:

  1. Διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος ή Υδρονέφρωση: Όταν για κάποιο λόγο υπάρχει απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού (π.χ. Λίθος στον νεφρό) ή παλινδρόμηση ούρων.
  2. Λίθοι ή ψαμμιακά στοιχεία («άμμος») στους νεφρούς.
  3. Υπερηχογραφικές ενδείξεις νεφρικής ανεπάρκειας.
  4. Κύστες, Όγκοι ή Αγγειακές Δυσπλασίες.


Στείλτε μας email Καλέστε μας