ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ– ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ







Τι είναι το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας;

Το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, είναι απεικονιστικός έλεγχος της δομής και της αγγείωσης των οργάνων της άνω και κάτω κοιλίας. Τα όργανα τα οποία εξετάζονται είναι το ήπαρ, , οι νεφροί, το πάγκρεας, ο σπλήνας, η μήτρα, ο προστάτης κ.α. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι, που θα ζητήσει ο κλινικός ιατρός να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέταση είναι για να ελέγξει εάν ο ασθενής έχει μορφώματα, διογκώσεις ή φλεγμονές στα όργανα της κοιλιάς, λίθους στους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη ή την χοληδόχο κύστη και άλλα έμμεσα σημεία παθολογίας του οργανισμού..

Χρειάζεται προετοιμασία για την εξέταση;

Για να πραγματοποιηθεί η εξέταση, χρειάζεται ειδική προετοιμασία διατροφής 2 ημέρες πριν την εξέταση με στόχο την αποφυγή συγκέντρωσης αέρα και εντερικού περιεχομένου που εμποδίζουν την απεικόνιση. Έτσι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ( φρούτα, λαχανικά) και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης την ημέρα της εξέτασης απαιτείται 6-8 ώρες νηστεία, για την απεικόνιση της χοληδόχου κύστεως και κατανάλωση πέντε ποτηριών νερού, μία ώρα πριν την εξέταση, για την σωστή απεικόνιση της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη ή της μήτρας και των ωοθηκών.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, πραγματοποιείται με την χρήση ειδικού gel, το οποίο εφαρμόζει ο ιατρός στο δέρμα της κοιλιακής χώρας. Κατά την διάρκεια της εξέτασης, υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί ο εξεταζόμενος κάποια ενόχληση, αλλά σε καμία περίπτωση πόνο.






Στείλτε μας email Καλέστε μας