Ενημερωθείτε
 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει από το 1987 τη 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αποτελεί αφορμή για την επισήμανση των συνεπειών της βλαβερής συνήθειας αλλά και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Η πανδημία του COVID-19 υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η υγεία του αναπνευστικού συστήματος, έχοντας ωθήσει πολλούς καπνιστές να απαλλαγούν από τη συνήθεια.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Παγκοσμίως 8 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα, την πρώτη αιτία θνησιμότητας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 1/5 των συνολικών θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα και παθήσεις που σχετίζονται με αυτό. Στο κάπνισμα αποδίδεται σχεδόν το 90% των καρκίνων του πνεύμονα και 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόλο που το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών μειώνεται, η χώρα μας κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη ζωή ενός καπνιστή.

 • 20 λεπτά: Εντός μισής ώρας από το τελευταίο τσιγάρο, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • 12 ώρες: Το κάπνισμα προκαλεί 3-15 φορές επιπλέον τοξικότητα μεγάλης συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα επανέρχονται σε λιγότερο από 1 ημέρα διακοπής του καπνίσματος.
 • 48 ώρες: Ο κίνδυνος εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται μόλις σε 1 ημέρα χωρίς κάπνισμα.
 • 72 ώρες: Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί φλεγμονή στου αεραγωγούς επιφέροντας δύσπνοια. Οι βρόγχοι αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα σε μόλις 3 ημέρες από το τελευταίο τσιγάρο.
 • 12 εβδομάδες – 9μήνες: Εντός εβδομάδων η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα αυξάνονται. Συνεχίζοντας τη διακοπή του καπνίσματος για μήνες, παρατηρείται μείωση του βήχα και της δύσπνοιας με 10% καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.
 • 1 χρόνος: Ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων και εμφράγματος μειώνεται στο 50% σε σύγκριση με έναν καπνιστή. Είναι η πιο δραστική συνέπεια για καλή υγεία της καρδιάς.
 • Χρόνια μετά: Με τα χρόνια μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών νοσημάτων. Ο οργανισμός καταφέρνει να καταπολεμήσει τις συνέπειες του καπνίσματος με μία μόνο απόφασηδιακοπή του καπνίσματος.


Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για την υγεία μας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε μέσω της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και  εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα κεντρικά συνθήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: “Είμαι … Και Θα…” και “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους μας ακόμη και ουτοπικά θέλουμε να προχωράμε στη ζωή, γιατί η ουτοπία είναι αυτό ακριβώς, σε κάνει να προχωράς, και φέτος η πανδημία με τον covid19  κάνει αυτή την παγκόμια ημέρα πολύ διαφορετική και την μάχη ενάντια στον καρκίνο περισσότερο επιτακτική.

Η λέξη Καρκίνος, αποδίδεται στον Ιπποκράτη που χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Πιο αναλυτικά περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, με την αιτία να βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, απρογραμμάτιστη ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, έως ότου φτάσουμε στην καρκινογένεση.

Ο όγκος και η δημιουργία του δεν είναι είναι πάντα εμφανώς αποδεδειγμένος κάποιες φορές εικάζεται και ακόμη περισσοτερες διερευνάται. Βέβαιο είναι ότι είναι πολυπαραγοντική και η προέλευση και η δημιουργία του.  Έως σήμερα έχουν συσχετισθεί γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, διαιτητικοί, λοιμώξεις, φύλο, ηλιακή έκθεση, ηλικία, έκθεση σε ακτινοβολία αλλά και πλήθος χημικών παραγόντων στα πλαίσια φαρμακευτικής ή επαγγελματικής έκθεσης. Την προελευσή του μπορούμε ακόμη να τη συνδέσουμε με την περιβαλλοντική ατμοσφαιρική έκθεση, γεωγραφική κατανομή και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Το 2018 διαπιστώθηακν 18.000.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου, παγκοσμίως (440 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 άνδρες και γυναίκες ανά έτος).

Οι συχνότεροι τύποι καρίνου είναι: Καρκίνος πνεύμονα – Καρκίνος μαστού – Καρκίνος εντέρου – Καρκίνος προστάτη και αντιστοιχούν στο 40% όλων των κακόηθων νεοπλασμάτων παγκοσμίως. Η πρόβλεψη για το 2040 είναι 27.500.000 νέες διαγνώσεις ανά έτος. Τα τελευταία χρόνια η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν. Πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς γι αυτό και λέμε ότι το διαγνωστικό μέρος αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό μέρος της πρόληψης! Κι αν σαν λέξη ο Καρκίνος μας τρομάζει όλους, πάσχοντες, οικείους και ευρύτερο περιβάλλον η σωστή διαγνωστική αντιμετώπιση προλαμβάνει και σώζει ζωές!

Με την ευχή να πάψει αυτός ο αγώνας να είναι άνισος.

Αικατερίνη Πετάνη
Ιατρός-ΒιοπαθολόγοςΔεκέμβριος 2019! Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 115 χώρες σε όλο τον κόσμο (έως τώρα). Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Από την Κατερίνα Πετάνη
Ιατρός- Βιοπαθολόγος

Τι είναι ο Κορωνοϊός;
Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν , συνήθως, ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους , μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπανιότερα ένας κορωνoϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει στους ανθρώπους , κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν. Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού αποτελεί το λόγο που έχει προκληθεί παγκόσμιος συναγερμός και ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Πως μεταδίδεται όμως ο κορωνοϊός;
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημερών) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, ένας ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα – συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία παρουσιάζουν κυρίως πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Σημαντικό στοιχείο για την πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 αποτελεί η γνώση της περιόδου μεταδοτικότητας του ιού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infection.

Μεταδοτικότητα κορονοϊού: Πόσο διαρκεί;

Σε 5 μελέτες, ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 ήταν δυνατό να ανιχνευτεί μέχρι την 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε άλλες 5 μελέτες, η ανίχνευση του SARS-CoV-2 ήταν δυνατή πέρα από τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων μόλις στο 3% των ασθενών. Στις άλλες 3 μελέτες συμπεριλήφθησαν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός SARS-CoV-2 απομονώθηκε έως και 32 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε δύο μελέτες που συμπεριέλαβαν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κατέστη δυνατή η απομόνωση του SARS-CoV-2 μέχρι και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συνοπτικά, οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ήπιας και μέτριας βαρύτητας πιθανότατα δεν είναι μεταδοτικοί μετά την 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ασθενείς με σοβαρή νόσο καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ (l) συστήνει τα ακόλουθα:

 1.  Εν γένει για άτομα με λοίμωξη COVID-19, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν γενικά να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα συμπτώματα βαίνουν βελτιούμενα. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και όσοι εμφάνισαν σοβαρή νόσο θα πρέπει να αξιολογούνται από τους θεράποντες ιατρούς.
 2.  Για άτομα που δε θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα, η απομόνωση και λοιπές προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ RT-PCR για SARS-CoV-2 RNA (COVID-19 τεστ).

Δυνητική προφύλαξη από τον SARS COVID-19
Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πολυάριθμα πρωτόκολλα φαρμακευτικά κυκλοφορούν. Εμείς στο Υγιεία Διαγνωστικό Κέντρο www.ygeia-petani.gr προτείνουμε το παρακάτω που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ σχήμα:
Βιταμίνη D, Β οικογένεια, C, ψευδάργυρος, μελατονίνη, κερκετίνη.

Η λήψη μπορεί εν μέρει να γίνει ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ συνδυαστικά με φυσικούς τρόπους απορρόφησης βιταμίνης D3 που είναι ο ήλιος κυρίως στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα, αλλά και συμπληρωματικά δίσκια. Οι τροφές που περιλαμβάνουν τις βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό μας είναι:

1.Βιταμίνη C: Πιπεριά ωμή Κόκκινη , Κίτρινη, Πράσινη, Ακτινίδιο, Πορτοκάλι > Μανταρίνι > Γκρέιπφρουτ, Σπανάκι ωμό, Λάχανο ωμό, Ανανάς
2.Ψευδάργυρος: Σησάμι, Πασατέμπος, Κουκουναρόσπορος, Βρώμη
3.Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β12: φασόλια μαύρα, φακές, ρεβίθια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι, βρώμη, μανιτάρια , παντζάρια, πλήρες ψωμί & δημητριακά, γιαούρτι, αυγό, τόνος
4.Μελατονίνη: Μανιτάρια, Φακές, Κρασί κόκκινο, Φασόλια μαύρα, Γκότζι Μπέρι, Χαμομήλι, Φιστίκια
5.Κερκετίνη: Κάππαρη, Χαρουπόμελο, Άνηθος, Κρεμμύδια, Ραδίκια, Σπαράγγια, Μήλα με το φλούδι, Αρόνια, Κράμπερι

Για εκείνους που δεν δύνανται να δώσουν έμφαση στη διατροφή τους συστήνεται λήψη ΜΕ ΔΙΣΚΙΑ.

Προτείνεται:
1.Βιταμίνη C 500 x2/μέρα
2.Ψευδάργυρος 30mg/μέρα
3.Βιταμίνη D 5000 /μέρα
4.Σύμπλεγμα βιταμινών Β 1 δισκίο/μέρα
5.Μελατονίνη 2 mg κάθε βράδυ
6.Κερκετίνη 250 mg/μέρα
* το μαγνήσιο δεν εμφανίζεται πλέον στα πρωτόκολλα

 

 Τι είναι ο ιός της  γρίπης Η1Ν1;

Η νέα γρίπη που ονομάζεται επίσης γρίπη Η1Ν1 οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους. Αρχικά, η νέα γρίπη ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ιό για τον οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού .

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να  εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμωλα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης H1N1;

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα  με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

 1. Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
 2. Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
 3. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της νέας γρίπης;

Tα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης

 1.  Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό
 2. Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας
 3. Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης
 4. Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής με Oseltamivir (Tamiflu). Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.


glouteni.jpg

Ευρήματα παρουσιάστηκαν σε UEG Εβδομάδα 2016 στη Βιέννη, – μια συνάντηση που διοργανώθηκε από την United European Gastroenterology για τους ειδικούς να ανακοινώσουν τις τελευταίες έρευνες στο πεπτικό σύστημα και ασθένειες του ήπατος.


Vitamin-B12-Rich-Foods.jpg

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική πρωτεΐνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία,  μυϊκή αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, υπόταση, κατάθλιψη και κακή μνήμη.


oyroloimoxi.jpg

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι η ουρολοίμωξη με βασικότερο παράγοντα λοίμωξης τα βακτήρια.Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα.

measles_gr_int.jpg

Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Ο ιός έχει μορφή σφαιρική, περιβάλλεται από κάψα και το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετόβήχακαταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα.


plhsimo-xeriwn.jpg

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ο πιο φτηνός τρόπος πρόληψης και προστασίας.

Όλοι πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σαπούνι και να πλένουμε συστηματικά τα χέρια μας και να μεταδώσουμε το σωστό παράδειγμα. Διότι, παρότι ακούγεται παράξενο, δεν είναι συνήθεια για όλους να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε ή μετά από την χρήση της τουαλέτας.Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι τρόπος ζωής για όλους μας, αφού με τα χέρια μεταδίδονται όλων των ειδών οι μολύνσεις.


Στείλτε μας email Καλέστε μας