Τεστ ΠαΠΤεστ Παπανικολάου (Pap Test)H ιδέα ανήκει στον Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου ο οποίος απέδειξε την επιδραση των ωοθηκικων ορμονων στο επιθηλιο  του γυναικολογικου συστηματος   και ότι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας είναι εφικτή από την παρατήρηση αλλοιώσεων σε επιχρίσματα κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου

Το Pap-Test  γίνεται τόσο με την Συμβατική  Μεθοδο όσο και με την Κυτταρολογία υγρής Φάσης (thin-Prep) .

Πλεονεκτήματα Κυτταρολογίας Υγρής Φάσης (LBC)

  • Υγρής φάσης δείγματα ομοιογενώς καλά μονιμοποιημένα
  • Δεν επικαλύπτονται τα κύτταρα από αιμορραγικά στοιχεία
  • Μικρότερη περιοχή, πιο εύκολη στη μικροσκόπηση
  • Λιγότερα ανεπαρκή στοιχεία και επαναλήψεις
  • Μονοεπίπεδη στιβάδα κυττάρων, καλύτερη για αυτοματοποιημένη ανάλυση
  • Επιτρέπει τη διενέργεια επικουρικών εξετάσεων όπως HPV testing από το ίδιο υλικό για την τυποποίηση του στελέχους του ιού (χαμηλού ή υψηλού κινδύνου) από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας

Κυτταρολογική εξέταση διαφόρων κυτταρολογικών υγρών (ούρα, πτύελα, κ.λπ.), παρακεντήσεις FNA συμπαγών οργάνων (θυρεοειδής, μαστός, σιελογόνοι αδένες κ.ά.) και κυτταρολογική εξέταση αυτών

  • Παρακέντηση δια λεπτής βελόνας

FNA (fine needle aspira)Test Παπανικολάου (Test-Pap)

To TEST PAP είναι η σημαντικότερη γυναικολογική εξέταση! Πήρε το όνομα του ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, που το εφηύρε το 1928, και είναι η πλέον διαδεδομένη και έγκυρη μέθοδος διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, καθώς και ενός πλήθους άλλων παθήσεων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να αναβάλλεται η τακτική επανάληψή της μία φορά τον χρόνο.


Τι ακριβώς είναι το Τεστ Παπ;

Πρόκειται για μία μέθοδο γενικού ελέγχου, κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο, τα οποία εν συνεχεία εξετάζονται στο μικροσκόπιο προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν. Η σχεδόν ανώδυνη εξέταση δεν διαρκεί περισσότερα από 5-7 λεπτά.

Thin -Prep Test-Pap

Είναι μία καινούρια μέθοδος (κυτταρολογία υγρής φάσης), η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο.
– Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο απλό ΤΕST-PAP, αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι.
– Η εξέταση και η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη.
– Υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25%. Αυτό μας δίνει συνολική ακρίβεια στην εξέταση περίπου 90%!


Κυτταρολογικές εξετάσεις Βιολογικών Υγρών

Εξετάσεις πτυέλων, ούρων, αρθρικού υγρού κ.ά.

Βιοψία θυρεοειδούς, μαστού, δια λεπτής βελόνης (FNA)

Για μέγιστη ακρίβεια και επάρκεια υλικού γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και ταυτόχρονη παρουσία ακτινολόγου – κυτταρολόγου.

Στείλτε μας email Καλέστε μας