ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
Τι είναι το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα;

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και ανώδυνη εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Αποτελεί έναν διακολπικό λεπτομερή έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρας και ωοθηκών).  Μπορεί επίσης να απεικονίσει το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και τις περιοχές περιμετρικά τους.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με ειδικό ηχοβολέα διακολπικά και διαρκεί 15 λεπτά. Ο ιατρός ζητά από την ασθενή να έχει άδεια ουροδόχο κύστη, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη ορατότητα των εσωτερικών οργάνων.

Ενίοτε και για ορισμένους διαγνωστικούς λόγους σημαντικό κριτήριο για τον προγραμματισμό του ραντεβού μπορεί να αποτελεί η μέρα του γενετήσιου κύκλου της εξεταζόμενης.

Κατά την εκτέλεση του υπερηχογραφήματος, ο ιατρός τοποθετεί ένα προφυλακτικό αποστειρωμένο κάλυμμα στην άκρη του ειδικού ηχοβολέα μαζί με λιπαντικό gel και τον εισάγει στον κόλπο για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Νεαρές κοπέλες ή γυναίκες που δεν έχουν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα δεν μπορούν να εξεταστούν με την μέθοδο αυτή.

Γιατί να κάνω ενδοκολπικό υπερηχογράφημα;

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου γυναικολογικού ελέγχου, αλλά και όταν εντοπίζονται συμπτώματα όπως:

  • Διαταραχές περιόδου
  • Συχνή αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής εμμήνου ρύσεως
  • Πυελικός πόνος
  • Ενδομητρίωση
  • Ευρήματα κλινικής εξέτασης που δείχνουν αλλοιώσεις

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος για προληπτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς.


Στείλτε μας email Καλέστε μας